Ondertussen in Akkrum
Ondertussen in Akkrum
Met dank aan Gerhild van Rooij
Met dank aan Gerhild van Rooij
www.galeriedoet.nl       Schrans 44, leeuwarden     woe t/m vrij 12.00-17.00   zat  11.00-17.00
www.galeriedoet.nl Schrans 44, leeuwarden woe t/m vrij 12.00-17.00 zat 11.00-17.00
eliëfs. Foto: Jurjen K. van der Hoek.

De creatieve mens: kijken, zien en beleven

“Als ik ergens aan begin, dan moet het eerst helemaal uitgedacht zijn, tot het einde, wat ik ga doen.” Rob van der Kleij denkt in processen en moet in een werkstuk weten welke richting het op gaat. Hij maakt reliëfs in brons, waarbij de werkwijze geduld vereist. Hij noemt zichzelf beeldhouwer, maar is dat niet. En schilder, maar ook dat klopt niet. Zijn werk zit daar zo’n beetje tussenin, op het snijvlak van houwen en verven. Om te ontspannen, kruipt Rob dan achter de piano die in zijn atelier staat.

“Voor mezelf, dat doe ik graag. Ik speel en zoek, kijk waar ik uit kom, ook in de beeldende kunst. Ik smeer was op een plankje, zo begint het, minimaal. Daarvan maak ik een mal om in brons te gieten. Dat werken in was lijkt op schilderen, maar het is ook boetseren. Schilderen is een tegenwicht, het houdt mijn creativiteit in balans. Mijn werk van bouwen, gieten en patineren duurt altijd eindeloos. Het gietproces vergt veel aandacht. Het is goed nadenken welke stap je zet en in welke volgorde, anders gaat het mis. Ik heb dan weleens de behoefte even snel iets te doen. In het schilderen heb ik meteen resultaat. Iets op doek zetten, afspoelen onder de kraan, en uiteindelijk ontstaat er een beeld. Het is gewoon doen, en wordt het niks dan is dat ook goed. Heb ik weer wat geleerd.”

Rob probeert dingen te doen waarin hij niet goed is. Dingen waar je goed in bent lukken toch wel, is hij van mening. Hij is nooit uit geleerd. Dat zoeken en proberen heeft uitwerking op al het andere dat hij doet. “Normaal gesproken komen in het reliëf de problemen die je hebt als beeldhouwer en als schilder samen. Dat is bij mij niet zo. Bij mij ligt de figuratie er net boven op. Het lijkt op een gegoten schilderij. Strikt genomen giet ik een bronzen plaat waarop ik met patineren een afbeelding zet, de millimeter die er op ligt, is een soort van houvast voor mij. Beeldhouwers houden zich bezig met vorm en zijn niet gericht op kleur. De vorm vind ik niet zo belangrijk. Ik heb van tevoren bedacht wat voor sfeer ik wil. Ik ben eigenlijk alleen maar bezig met sfeer. Meer is het niet, ik kan niet zeggen wat het meer is dan sfeer. Ik zoek altijd naar wat een beeld kan versterken.”

Wat drijft Rob van der Kleij? “Waarom maak je wat je maakt. Ik heb daar niets over te zeggen, ik moet dat doen. Kunst is een oplossing voor een probleem dat jezelf geschapen hebt. Want dat houdt ook in dat je dat niet hoeft te doen. Ik doe het omdat ik het kan. En ik ben nieuwsgierig naar wat er uit komt. Dat drijft me. Ik ben nooit niet aan het werk.”

De werken van Rob moeten aangeraakt en gevoeld worden, vind hij. Het is een totale plaat van beleving. “Dat is met muziek hetzelfde. Je kunt luisteren en horen, maar het nog niet beleven. Naar kunst kun je kijken en het zien, voordat je het gaat beleven. Het is een vaardigheid om zolang met een compositie door te gaan tot het is zoals jij wilt dat het zal zijn. Je kunt ook te lang doorgaan, soms is iets nooit af.”

- See more at: http://www.heerenveensecourant.nl/nieuws/46509/de-creatieve-mens-kijken-zien-en-beleven/#sthash.elqGYUfw.dpuf
Artikel Heernveense courant
De creatieve mens.doc
Microsoft Word document 22.5 KB

 

 

 

 

 

partnerwebsite:      hiekevanderveen

Rob van der Kleij


gietwerk@hotmail.com


06-51905520